Как младите учени видяха по нов начин епохата на социализма

Млади учени дискутираха по нов начин  епохата на социализма. Това стана по време на научна кръгла маса на тема: „Пропаганда и власт в народната република“, проведена в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград.  С това научно събитие беше отбелязана 75 -годишнина от Деветосептемврийския преврат в България.

Кръглата маса показа също значителния научен потенциал на музейните уредници, които заедно с младата академична общност показват способност да представят и анализират историческите извори от най-ново време със съвременни научни средства. Дискусията обоснова целенасочената политика на тоталитарната власт към пълно обсебване, както на обществения, така и на личния живот с нарушаване на основни човешки права и принципи.

Участие взеха млади учени от академичните и музейните научни среди, които представиха своите изследвания в областта на историята, изкуството и етнологията, посветени на епохата. Сред основните теми бяха: националният въпрос в Съветския съюз през 20-те и 30-те години, деветосептемврийските събития в Хасково, социалистическият ритуал именуване в Тутракан, човекът с власт и човекът без власт в карикатурите на вестник „Знаме на комунизма“ в Търговище, идеологията и пропагандата в илюстрациите за деца и възрастни, Съюзът на художниците в България и комунистическата пропаганда, екополитиката на Народна република България, атеистичната пропаганда на БКП, взаимодействието и конфликтът между духовната и политическата власт след 1944 г. и др.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *