Как се разпределиха първолаците в благоевградските училища?

Около 700 първолаци в 30 паралелки ще прекрачат прага на новата учебна година в Благоевград. Данните обаче са прогнозни, уточни Методи Попов, началник-отдел  „Организационно – методическа дейност и контрол“ в Регионално управление на образованието Благоевград.

Попов поясни, че окончателният брой паралелки първокласници и разпределението им ще бъде ясен в понеделник, след като удари първият училищен звънец.

Най-големият наплив тази година за първокласници е в Седмо СУ „К. Шапкарев” и Осмо СУ „Арсений Костенцев” . Там са сформирани по 5 паралелки в първи клас. 4 са паралелките в Трето ОУ „Д. Талев”.

По 3 паралелки пък сформираха Второ ОУ „Д. Благоев”, Шесто СУ “Иван Вазов“ и Единадесето ОУ „Хр.  Ботев”.  С по две паралелки останаха Четвърто ОУ „Д. Дебелянов”, Пето, СУИЧЕ.

И за радост в Девето ОУ „П. Яворов” също тази година има паралелка.

Най-големият наплив тази година както писахме е за Осмо СОУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград.

Дори на сесия се разбра, че родителите сменят адресните си регистрации с фалшиви в гараж, магазин, мазе, само и само да запишат детето си в това училище. Тогава директорът на Девето училище Василка Величкова уточни, че от 50 деца, които живеят в кв. „Ален мак“ и са на територията на нейното училище има записани само 9. А в съседното училище – Осмо, има десетки деца, извън списъците. Величкова беше категорична, че родителите нарушават закона, дават фалшиви адресни регистрации и иска от общинските съветници проверки, контрол и да не си затварят очите пред фалшификациите и каламбурите, които се правят.

Шефът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов беше категоричен, че има изисквания и те трябва да се съобразят с тях, тъй като до 2021 година трябва да се премине към едносменен режим в училищата, но и тази година се прави компромис- откриват още две паралелки в Осмо училище и още една в Единадесето.

Няма притеснения по отношение на нещо, което да възпрепятства нормалния учебен процес в Благоевград преди началото на учебната година.

2691 са първолаците за цялата Благоевградска област.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *