32 години по-късно: Мина Дипломатическият корпус в Благоевград

32 години след първото посещение на Дипломатическия корпус  Община Благоевград  отново бе домакин на официалната визита.

Ръководители на дипломатически мисии и представителства на международни организации пристихнаха  в Благоевград.

Те бяха тържествено посрещнати на площад „Георги Измирлиев“ от кмета на общината д-р Атанас Камбитов и от областния управител Бисер Михайлов. Визитата, която е в рамките на два дни, е организирана със съдействието на Министерството на външните работи. Специално за посещението на дипломатите бе подредена и фотоизложба, включваща кадри от  пристигането на Корпуса в края на 80-те години на миналия век.

Кметът ги поздрави с „добре дошли“ в Благоевград – столица на Пиринския край

„Този край, който днес посетихте и имахте възможността да се убедите в красотата, очарованието и разнообразието му.  Вашето посещение събужда много хубави спомени в мен и в моите съграждани.

Преди 32 години Благоевград беше основно променен, изграден с нов облик. Причината бе именно посещението на т.нар. Дипломатически корпус, представители на дипломатически мисии в България.  Тогава бе направен и площадът, на който се намираме, и целият този комплекс“, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той припомни, че неотдавна площад „Георги Измирлиев“ бе обновен.

Градоначалникът уточни, че само преди една година напълно се реновира цялото това пространство със средства от Оперативните програми. Запазена е визията, като израз на благодарност, признателност към хората, преди нас. Когато течеше ремонтът се шегувал, че това е Втори корпус в Благоевград и ето, че те са  тук, това е факт.

Той е сигурен , че ще усетят младежкия дух на града, а  мотото на Благоевград е „Древен и Модерен“.

Древен с историята си, датираща от Римската империя и Модерен с университетите и хилядите млади хора.

Днес делегацията  имаше възможност да се наслади и на творчеството на Ансамбъл „Пирин“. Творците изнесоха специално подготвена музикално-танцова програма. Непосредствено след това дипломатите посетиха храм „Въведение Богородично“, където бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство неврокопски митрополит Серафим.

Посещението в Благоевград е с опознавателна цел, в основата на която е представяне на външнополитическите приоритети и запознаване с туризма, икономиката, образованието, културата и местното самоуправление.

Дипломатите ще останат в Благоевград и утре, когато ще разгледат културно-исторически обекти в града.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *