DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево с модерно депо

Министърът на околната среда и водите,  кметовете на  Благоевград, Симитли и Бобошево  откриха модерно депо за битови отпадъци в благоевградското село Бучино.

„17 септември е много важен, много хубав ден за Благоевград. Решен е един от най-сериозните проблеми на Благоевград и съседните общини. Това е най-трудният, най-сложният проект, който сме реализирали досега. Бих казал, че е и най-отговорният и жизненонеобходим. Всичко това нямаше как да се случи без безрезервната подкрепа на правителството и лично на премиера Борисов. Почти 24 млн. лв. стопроцентово национално финансиране бе осигурено за изграждане на депотоо”, заяви кметът Атанас Камбитов.

Той благодари и на колегите си от общините Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, като подчерта, че заслугата за добрия финал на проекта е на всички, включително на председателя на ОбС и на общинските съветници за взетите решения, на екипа на община Благоевград, който се справил блестящо.

Министър Димов подчерта, че проектът преди време е вървял към провал. „Срещите, които имахме с кметовете в района и които ще ползват тази придобивка от утре, положиха изключително много усилия. Трябва да се отчете тяхната гъвкавост, тяхната упоритост, за да може днес депото до съществува, а не проектът да е провален. Добрият край оправя всичко. Много важна част от него е и рекултивацията на старото сметище, което е направено по много добър начин – правейки новото, директно се рекултивира старото. Нещо, което е добре да използват като ноу-хау и други кметове в бъдеще.”, каза министър Димов. Депото има капацитет от 187 000 тона в момента, а 25 000 тона ще минават през бъдещите сепариращи и компостиращи сепарации.

След като свещеници отслужиха водосвет за новата придобивка, беше направена и  първа копка на изграждане на допълнителната инфраструктура на депото. Ще бъдат направени инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, в който са общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *