Поредно чумаво прасе в Пиринско, глоби грозят 50 % от стопаните

Поредно диво прасе с африканска чума е открито на територията на Национален парк „Пирин“. Това обяви областният управител Бисер Михайлов след проведената епизоотична комисия. Случаят се намира на територията на ДГС Разлог в ловностопанските райони на ДУ Мразеница-Бачево, ДУ Тишето-Годлево, Добърско(комплекс Тишето), ПЛСР Разлог и ДЛСР Негован в ДГС Симитли.

Именно заради това със заповед се ограничава  достъпът, като се забранява  движението на физически лица и пътни превозни средства до горски територии, попадащи в инфектираната зона.

Оказва се, че само половината от прасетата в Пиринско са умъртвени. Гратисният срок изтече отдавна, в момента се правят проверки до 30 септември и следващата седмица започват санкциите и принудително умъртвяване.

Изплатени са обезщетенията в Кресна и Струмяни. В момента се обработват останалите заявления и в момента, в който има финансиране, ще започнат изплащанията и в другите райони.

„За съжаление хората в областта не проявиха разбиране, въпреки че имаха финансов стимул. След толкова много информация, срещи, комисии, не бяхме разбрани“, категоричен е директорът на Областна дирекция по безопасност на храните Михаил Бащавелов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *