Албанци работят незаконно на обект в Благоевград

Инспекторите хванаха шестима албанци да работят на строителен обект в Благоевград. Чужденците са нямали разрешение или регистрация в Агенцията по заетостта. Съставени са актове на фирмата.

Голям наплив е имало през лятото за работа на непълнолетни, уточни директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград Славянка Симитчийска. 246 разрешения за работа са дадени през летните месеци, като за сравнение през миналата година те са 163. Също така от инспекцията отчитат и бум на еднодневни трудови договори. Те са 2 728 броя образци, с 850 броя повече за същия период на миналата година.

43 нарушения в отрасъл „Растениевъдство“ са констатирани при 16 проверки от Дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград през месец август. Дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград е извършила 154 броя проверки по спазване разпоредбите на трудовото законодателство. Във връзка с постъпили сигнали, са извършени 18 броя проверки. Сигналите са свързани с неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения  за неизползван платен годишен отпуск, неоформена трудова книжка при прекратяване на трудовото правоотношение, работа без трудов договор, неизплатени командировъчни на шофьори в отрасъл „Транспорт“.

В строителния сектор продължават да се констатират най-много нарушения. Необезопасени обекти, липса на лични предпазни средства, не използване на лични предпазни средства от работещите, както и не провеждане на инструктажи и обучения на работниците са най-честите нарушения.

Съставени са 15 акта за нарушения, от които 7 за работа без трудови договори.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *