Умората от тежките нощни акции препъна спасителите от Югозапада

„Ангелите“ от Дупница и „Демоните“ от Благоевград се класираха по средата на състезание на планинските служби заедно с отборите на Сандански, Добринище и общия отбор от Банско+Разлог . Най-вероятно тежката нощна акция предишната вечер се  отразила на представянето им, тъй като не били  достатъчно отпочинали.

В XXIII летен преглед на ПСС участваха 26 отбора от цялата страна. Състезанието включваше- издирване на точки, чрез ориентиране с навигация,чрез карта и компас,преминаване през отвес, чрез спускане по въже,изкачване на отвес по въжен парапет, спасяване на „пострадал“ алпинист по алпийски способ (чрез въжена установка и прихващане на пострадалия от спасител във въздуха),оказване на медицинска помощ на “ пострадал“ с черепно-мозъчна травма и фрактура на кости и прешлени и др.

Състезателите преминаха през различните изпитания в рамките на три-четири часа.

Надпреварата беше много оспорвана и всички отбори показаха голям професионализъм, като разликата във времената на няколко отбора бе сведена до минута.

Победител с най-добро време стана отборът на Ловеч, следван от София 1 и домакините от Велико Търново.

Вечерта премина весело с подмятания и закачки относно състезанието, а всички били щастливи, че  отново са заедно с приятели, с които са „воювали“ в много реални и учебни акции, но отдавна не са се срещали.

Имало една „червена магия“ по хълмовете на старата столица.

Българи , които са сплотени от една стара идея, в помощ на бедстващи други хора и за пореден път доказващи,че под блузките с червени кръстове туптят геройски сърца , а надписът ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА не е просто някакво лого, а ги прави част от една голяма задружна фамилия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *