Американец свири на гъдулка в 7/8 в зала Яворов

За първи път в Благоевград се провежда национален конкурс за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа. Довечера в зала „Яворов“ ще бъдат представени 10-те най-добри произведения. Зам.-кметът по хуманитарните дейности Христина Шопова обяви, че това е осмото издание на конкурса „Нова българска фолклорна музика 7/8“, но за първа година Община Благоевград е домакин. Има за цел да стимулира нови, вокални, инструментални произведения, нови произведения за солово пеене и солов инструмент, които да популяризират българското фолклорно наследство.

А фестивалът е преместен от Чепеларе в Благоевград със съдействието на известната народна певица от Благоевград Татяна Сърбинска, която живее от 29 години в Щатите и е председател на журито.

Американецът Ралф Айвърсън, който ще свири довечера на гъдулка в 7/8, е от нейната група в Бостън „Зорница“.  В групата свирят на български инструменти – кавал, гайда, тъпан, тамбура. Той обожава българската музика, чувства се българин.

А конкурсът, по думите на Сърбинска, се е върнал в родното място на 7/8- неравноделните ритми. Довечера ще бъдат чути най-добрите 5 инструментални и 5 вокални произведения със съдействието на ансамбъл „Пирин“.

И естествено община Благоевград дава своята подкрепа за конкурса.

А Сърбинска не спира да разказва спомените си. Как през 1986 година подготвяла американка, дошла да учи народна музика. Партията обаче и забранила. След това през годините много пошло става всичко и тя емигрирала. Създава групи в Бостън преди 20 години – „Зорница“ и „Диви жени“, и през 2003 година във Вашингтон група „Орфея“.

Има покани за лекции, пише книги с песни, в които публикува и рецепти с български ястия. Наскоро ще издаде и книга за вокална техника на английски и български език. Но обещава  да напише и книга за своя живот.

И така конкурсът ще излъчи своите победители довечера в зала „Яворов“ от 19 часа. Но всички се надяваме той да просъществува и да продължи занапред.

Конкурсът е за нови произведения и аранжименти, а не за изпълнители.

А има и награден фонд, осигурен от д-р Георги Лазаров, голям родолюбец, който живее от дълги години в САЩ и прави дарение за конкурса от 10 000 лева.

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *