Учени си облизаха пръсти с логодажки гозби, включиха ги в кулинарна карта

Логодажките баби скриха шапката на учени от БАН със своите гозби.  Оризник с кисело зеле и пръжки, домашно сиренце, пърженица с  чушки и урда, традиционен зелник и какви ли не още вкусотии сътвориха майсторките на Логодаж.  Десертът „Гол делия“  с тиква пък впечатли и изуми учените. А учените от БАН  начело с доц. д-р Ана Кочева  ще правят кулинарна карта.

Били много впечатлени от говора в Логодаж, още повече, че Логодаж има и издаден речник на говора на селото и са най-близо до автентичния фолклор с диалекта си. Именно и заради това се свързали със секретарката на читалището Дафинка Бойчева. И на място с песните и танците на самодейния състав записали рецептите на автентичните ястия и направили видео. А логодажките баби не се посрамили, напротив запретнали ръкави, развъртели точилки, облечени в традиционни носии.

И не само ги нагостили добре, но им и попели, а историите, разказани на автентичен говор, създали още по-приповдигнато настроение на срещата. А гостите не си тръгнали без да опитат и от логодажкото вино, като си взели и за из път от него. Обещали си и други срещи.

Логодажките ястия ще бъдат включени в дигитална кулинарна езикова карта на България. С нея  характерни особености на българските диалекти се оглеждат в традиционни за съответния регион рецепти за ястия и напитки.

Целта е да се събуди интерес към автентичната кухня върху цялата българска езикова територия. С това учените от БАН се надяват за възстановяване на производството на автентични български ястия и напитки. Напоследък кулинарният кръгозор на българина се разшири неимоверно, опознахме какви ли не чужди рецепти и блюда, понякога до такава степен, че забравихме родното. Затова обръщат  поглед назад, за да видим с какво са се хранили нашите предци.

Експедициите, които правят, са малко по-различни от обичайните теренни проучвания, защото заснемат целия процес на приготовление на едно ястие, в който информантите им го представят на техния диалект. Върху картата ще има и звук, и видео, и голяма галерия от снимки, а който иска да приготви нещо от онова, което вижда, би могъл да го прави едновременно с източниците. Тоест ще бъде нещо като езиковедска и кулинарна енциклопедия „на живо“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *