Полякиня– Личност на годината на Благоевград – изследва най-древните ни находки

Като едно голямо признание от страна на община Благоевград и на Регионален исторически музей определя д-р Малгожата Гребска – Кулов приза „Личност на годината“ . За нея това е една голяма отговорност за бъдещата работа. Тя беше наградена с приза  в категория „Култура“ на тържествена церемония по повод празника на Благоевград. Уредник в отдел „Археология“ на Регионален исторически музей – Благоевград, изследва най-древните култури в Благоевградски регион. Защитава научна степен – доктор с дисертация на тема „Къснонеолитна рисувана керамика в долината на Средна Струма, Югозападна България” през 1994 г. в Ягелонския университет.

На 30 години била, когато се преместила от Полша в България. Вече 34 години е в Благоевград. „Явно тук ще продължа, тук е семейството ми и колегите в музея много сърдечно се отнасят към мен, много ми помагат. В началото имах голям проблем с езика, но винаги са готови да помогнат. Около мен има изключително приятна атмосфера, така че аз съм им благодарна, и на приятелите, чувствам се у дома и се радвам на всички  успехи на Благоевград и на България“, споделя Малгожата.

А Благоевград  днес е съвсем различен в положителна насока. Когато дошла за първи път през  1978 година й се сторил много провинциален. Но постепенно започнал да се променя. Първата промяна през 1986 година с корпуса, тотално се промени центърът и след това вече Американски университет намери седалище. Последните години подновяването на площада, санирането, което много подкрепя, тъй като живее в квартал „Струмско“ и това променило много облика на града и кварталите.

А за откритията си говори с такава любов. През 2018 приключва един голям проект на ранно неолитно селище Илинденци- местността Масовец. Тази година, 2019, направили подготовка за публикация към този обект. Работили и работят по тази публикация. За Малгожата Гребска – Кулов колкото вълнуващо е проучването на обекта, толкова по- вълнуващо е и обработката на материала, преосмислянето на нещата, които се откриват. Има много ценни неща и тя се надява следващата година да излезе окончателната публикация на този обект.

А няколко неща са много ценни от него. Става въпрос за второ ранно неолитно селище по долината на Средна Струма. Оказва се, че тези хора уж примитивни от каменната епоха,  изключително добре познават  всички суровини от околността. Използвали са един полускъпоценен  камък флуорид за направа  на накити. Единственото праисторическо селище с този вид накити. Освен това познавали и пътищата, които ги свързвали със съседни райони, Брегалница от западната страна. Също така по отношение на архитектурата се наблюдава съчетаване на две различни традиции. Типично балканска на построяване на къщи с плет и глина, и втора, доста чужда за този регион, използване на каменни основи  за направа на къщи. Този начин на построяване е характерен за южните региони Тесалия, Гърция и Анатолия.

Д-р Малгожата Гребска – Кулов има значителен принос при проучването на праисторически обекти в Благоевградска област от 1985 г. до 2018 г. Като заместник-ръководител участва в археологическите разкопки на праисторическото селище при с. Дамяница (1985 – 1989 г.), като ръководител на праисторическото селищe при с. Дренково (2003 г.), на праисторическите селища при с. Брежани (2009 г.), на праисторическото селище при с. Илинденци (2004 – 2018 г.), и като съръководител на спасителни археологически проучвания в Дамяница (2016 – 2017 г.).

За ценните находки очаквайте  още от интервюто с д-р Малгожата Гребска – Кулов.

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *