Хайде на празника на брежанския кестен!

Всяка година дамите на село Брежани ни изненадват с кулинарното си майсторство и изкуството  да сътворят брежанските кестени в кулинарни продукти. На 19 октомври празникът на брежанския кестен започва с трапеза и хляб и неповторимото ухание на печените брежански кестени на Марчело Канестрели. Тази година към тях се присъединяват традиционни и вкусни ястия от още три планини. Кулинарната изложба ще събере вкус и аромати от Пирин, Рила, Влахина и Малешевска планина.

Десетият празник на брежанския кестен ще започне с водосвет на кестеновата реколта и е кулминация на поредица от събития, които сдружението и кметство Брежани организират.

На 19 октомври камбаните на една от най-старите църкви в Благоевградска област – храм „Св. Димитър Солунски“ в Брежани ще бие тържествено за празника на Св. Иван – покровителя на българския народ.

Тържествен звън ще огласи село Брежани и за Десетия празник на брежанския кестен, който сдружение „Хора и традиции“ организира съвместно с кметство Брежани, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, както и с подкрепата на Югозападно предприятие Благоевград.

На 13 октомври в градинката на кметството ( при лошо време – в картинната галерия на сдружението), от 11,30 часа, се организира Празник на децата  с талантливите деца от Брежани, които ще подредят в изложба своите детски рисунки, посветени на родния край, брежанската гора и хора. Поканени са всички деца от общината, защото ще има ПАРТИ с аниматори, интерактивни игри за българската гора, които ще подготвят партньорите на сдружението – специалисти от Югозападно предприятие Благоевград и много други изненади.

Пленер, посветен на българската гора,  е традиционно събитие на сдружението, резултатите от който са подредени в картинната галерия на село Брежани. Темата на пленера е в синхрон с целите на сдружението: да пазим безценното природно богатство и се грижим за неговото развитие.

В навечерието на празника – на 18 октомври – сдружението организира поетична вечер с гост – голямата българска поетеса Надежда Захариева (съпруга на покойния и обичан Дамян Дамянов): „ На чаша вино и печени кестени с поезията за любовта на Дамян Дамянов и Надежда Захариева“.

Празничната програма на 19 октомври ще започне  от 11,30 часа с участието на АНСАМБЪЛ „ВЕСЕЛИЕ“, „ОГРАЖДЕНСКА ЧЕТВОРКА“ И ОРКЕСТЪР „ЩУРО МАКЕ“ СЪС СОЛИСТИ ИРИНА ПАСКАЛЕВА И ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *