Кои дървета от Пиринско са в топ 10?

56-метров чинар на над 500 години. Впечатляващо, нали, пише strelka.bg?

Намира се в Гоце Делчев и е едно от трите вековни дървета от пиринския регион, финалисти в конкурса „Дърво с корен“. Победителят ще представя България на „Европейско дърво на годината“. Трите дървета от региона са чинари. Две от тях са в неврокопско – Гоце Делчев и Сатовча, а третото е в Сандански.

Историята им е забележителна. Ето я:  Източен чинар в град Гоце Делчев, ул. „Иларион Макариополски“ е на над 500 години. Височината на Бей Чинар е зашеметителните 56 метра, а обиколката на ствола му е 14 метра. Другият участник е чинар на около 400 години в село Годешево, област Благоевград, който е с височина около 25 метра и обиколка на ствола около 4,5 – 5 метра.

Третото дърво е източен чинар на 500 години в центъра на село Джигурово, община Сандански. Името му е свързано като произход с турското „джингиби“ – дяволско място. Наречено така поради тежките бури, които се разразявали на мястото. Легендата, която се твърди е, че дървото е израснало на мястото на забучено от свещеник колче, към което бил завързал магаренцето си по време на богослужение в малка църква наблизо.

1/3 от финалистите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен“ са от Пиринско. Победителят от него ще представя България догодина в международния конкурс „Европейско дърво на годината“.

Националният конкурс се състои в две направления – „Дърво с корен 2019“ и „Вековните дървета говорят“. Финалистите от благоевградска област фигурират и в двете му категории. За финалното гласуване в категория „Дърво с корен 2019“ избирателите могат да подкрепят своя фаворит измежду 10 дървета, а във „Вековните дървета говорят“ – измежду 3 дървета.

Гласуването се извършва през електронна поща, като за 2019 година е предвидено гласуването да продължи до 5 ноември и през последната седмица резултатите ще бъдат скрити.

Останалите 7 дървета участващи в конкурса са:

Скравенският дъб – град София; Бук – град Габрово; Чимшир – град Казанлък; Черница –   село Кормянско , общ. Севлиево; Дъб – село Ново село, общ. Велико Търново; Липа – град Търговище; Черен бор – град София; Бряст – село Радомирци.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *