По 300 лева на ръка за 1150 стопани от Пиринско

Одобрени са списъците на стопаните, които ще получат по 300 лева за умъртвените свине заради африканската чума в Благоевградска област. До 10-ина дни 1150 стопани ще получат парите си, съобщиха след областната епизоотична комисия. Най-много са те в Санданско и най-вероятно плащането ще започне оттам. След това Петрич и ще се стигне  до най-малките населени места.

Имаше някои неточности, които са изчистени, списъците вече са реални и за тези, които бяха спазили сроковете за умъртвяване на животните, продължават плащанията в Благоевградска област, заяви областният управител Бисер Михайлов.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Михаил Бащавелов успокои, че няма регистрирани нови случаи на африканска чума по свинете в Пиринско. През миналата седмица са направени 162 проби от диви свине и 78 на домашни животни, всички са отрицателни.

Ако стопаните искат да видят  изследванията на уловените диви животни на сайта на Българската агенция по храните има модул „Лов“. Всички изследвания  се качват в този модул със специален номер и след това могат да си проверят резултатите за трихинела и африканска чума.

Срещите на комисията ще продължат, тъй като всички   държавни ресорни институции докладват с цел изпълняване на набелязаните мерки и ограничаване на заболяването, уточни областният управител.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *