Студентите без глас на местните избори…(видео)

Първокурсниците няма да могат да гласуват, ако не се приберат до у дома. Местните избори са различни от парламентарни и президентски, и създават известни ограничения за студентското гласуване, свързано предимно с мобилността. Гласуването при студентите в друг град се извършва само срещу студентска книжка и лична карта, но не и на местни избори. При местния вот е необходимо студентите, както всички останали избиратели,  да имат адресна регистрация в съответния град, която да е в 6-месечен период преди изборния ден.


Студентите в Благоевград ще могат да упражнят правото си на глас, само ако са се регистрирали по настоящ адрес до 26 април 2019 година или 6 месеца преди датата на вота, срокът за уседналост, който е въведен от законодателя. Освен че трябва да имат настоящ адрес и уседналост, трябва да са подали и заявление за гласуване по настоящ адрес, срокът за подаването на което изтече на 12-ти октомври.

„Няма как да бъдем включени в избирателен списък, ако ние самите не сме заявили, че желаем да се възползваме от своята адресна регистрация по настоящ адрес“,  допълни Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия Благоевград.

И нещо важно! Не нахалствайте да гласувате само със студентска книжка. Законът е предвидил сериозни наказания, ако подведете секционната комисия и пуснете бюлетина в урната без да имате право по адресна регистрация и уседналост. Може да отидете и в затвор.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *