Как се става победител – учи учителят – Личност на годината

При доверие, вяра, мотивация, с много примери и неуморен труд се постигат успехи, казва учителят –  Личност на годината Ваня Стоева.  Преподавател в Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград по география и икономика. Тя беше наградена с приза „Личност на годината“  в категория „Образование“ на тържествена церемония по повод празника на Благоевград.

За нея най-важното са  постиженията на нейните ученици. Това я държи, дава й енергия и хъс, които предава и на учениците. Когато ги заведе на състезание, знаят, че трябва да постигат успехи, да са сред най-добрите, защото според нея децата търсят изяви. „Няма как да търсят изява сред 26 ученици. Те търсят изява на националната сцена. Още повече сега, когато мой ученик беше на международна сцена, зарядът е още по-голям“, гордее се преподавателят. Също така много важни са примерите и на по-големите ученици. Миналата година имала ученик, който станал втори в страната по резултати – Димитър Велчев.

Стоева подготвя всички еднакво, но децата са устроени по различен начин. Нужно е и много време, прекарано с тях. Казва, че в последните си години повече време е отделила на учениците, отколкото на дъщеря си. Но не се оплаква, защото когато виждаш, че отсреща седят едни гладни за знания и успехи деца, нещата се получават.

Дава пример с Антонио, който бил на международна олимпиада. „Видях едно будно дете, което питаше постоянно. Попитах го дали желае да се готви в допълнителните ми часове. Той се класира на национална олимпиада около 15-то място. Видя за какво става въпрос, имаше много хъс и мотивация, за да достигне тази година от първите седем на национална олимпиада- четвърто място. Тогава беше поканен в националния отбор на България. Ученици-победители  се подготвят с труд, много работа, хъс, енергия. Но трябва процесът да е двустранен“, допълва учителката.

А Личност на годината  за нея се става с много труд, усилия, последователност и с много мечти. Много пъти е   номинирана, дори за „Неофит Рилски“, награда от президента, но не очаквала общината да я награди в тази категория – Образование.

За нея това е награда за професионалния й труд. За всички ученици. През тези 15 години те са я мотивирали, вдъхновявали да раздава енергията си.

За образователната система, чиновниците, които пишат учебниците и за призванието да си учител очаквайте още от интервюто с Ваня Стоева.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *