Не прецаквайте правото си на глас! (видео)

За да бъде валидна нашата бюлетина, как трябва да гласуваме? Попитахме Мартин Бусаров – председател на Общинска избирателна комисия в Благоевград. Изискването е да гласуваме със син химикал, със знак Х или V. Този знак трябва да поставим в квадратчето на желаната от нас партия, коалиция или независим кандидат. Ако сме изпълнили тези условия, нашият вот ще се счита за действителен.

Ще има кръгчета от  101 до 141 в дясната част на бюлетината. Кръгчетата са точно 141, това е броят на общинския съвет за Община Благоевград. 141 са общинските съветници по изискване на ЦИК. За да не се случи феноменът  „15-15“ вече имаме номера на партии до 100, номера на преференции от 100 нагоре.


Ако желаем да подкрепим някой от кандидатите за общински съветници, следва да отбележим със знак Х или V в това кръгче с неговия номер, ще имаме гласуване в лявата част на бюлетината за номера на партия, а в дясната част ще подкрепим преференциално някой от кандидатите. Бюлетината остава валидна дори и да гласуваме само в едната част на бюлетината, но се зачита като подаден глас единствено за съответната партия.

Няма да се провежда електронно гласуване и машинно гласуване за тези местни избори.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *