Ех, какъв празник с аромат на кестени!

И тази година брежанци ни смаяха с най-вкусния празник. Отрупани маси с кестенови изкушения събраха  стотици гости в Брежани, пише strelka.bg. А симитлийското село от години се хвали с най-сладките кестени. Всяка година дамите на селото изненадват с кулинарното си майсторство като превръщат брежанските кестени в кулинарни творения. Тази година присъстваха и традиционни, вкусни ястия от още три планини. Кулинарната изложба събра вкус и аромати от Пирин, Рила, Влахина и Малешевска планина.

Тържествен звън огласи село Брежани. За десета поредна година празникът започна с неповторимото ухание на печените брежански кестени на Марчело Канестрели, богата трапеза и вкусен хляб.

А празник без веселие не може. В програмата се включиха ансамбъл „Веселие“, МФГ „Веселие“, децата от КУД Гоце Делчев, Република Северна Македония, „Огражденска четворка“ и оркестър „Щуро маке“ със солисти – Ирина Паскалева и Здравко Георгиев.

С  празника се популяризират кестените, мотивират се хора и институции за възстановяването на кестеновите гори, които в последните години търпят поражения от болест по кората на дърветата.

За юбилейното издание председателят на сдружение „Хора и Традиции“ Румяна Панова заедно със Снежана Стоименова подариха почетни плакети на приятели и организатори на това прекрасно събитие – кметът на Община Симитли – Апостол Апостолов, кметът на Брежани – Благой Стефанов, Райна Гюрова, Катя Лулейска и Зенил Реджепов – председател на КУД Гоце Делчев, Република Северна Македония.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *