Личната изгода е водещият фактор за кандидат общинските съветници!?

Затова са толкова много желаещите да влязат в политиката. Така мислят почти всички. И точно това ги дразни, а и не виждат ефекта от работата на общинските съветници.

Колкото и много да са кандидатите, останахме и такива, които сме извън листите. Съвестта е основният фактор, поради който не всички сме кандидат общински съветници. Обикновеният гласоподавател се чуди: как това хем е отговорна длъжност, която не е за всеки, хем всеки втори с риза и костюм е готов да „оправи“ общината? Властта в представите на повечето хора е средство за лични облаги, инструмент за прокарване на бизнес интереси, а според някои водещият фактор е високата заплата, която получават общинските съветници. Така смята обикновения избирател, който не е в кандидатска листа. Допитахме се до дузина, представители на различни възрасти и общества. Но са почти единодушни в мнението си.

В неделя пак са избори. И стотици разчитат на гласа на обикновения избирател. Тези които не гласуват се оправдават, че не вярват на кандидатите. Парадокс – кандидатите се увеличават, а доверието спада! Какво да се направи ли?? За да няма празни политически обещания, а избраните да се ангажират с изпълнението на заложените задачи, гласоподавателите споделят, че трябва да има следмандатен отчет. И ако не е изпълнено обещаното, да връщат заплатите си!

Местните избори са мажоритарни по природа. При гласуването за общински съветници се забелязва тенденция за избор на личността. Хората се абстрахират от коя партия е кандидатът и гласуват за личните му качества. Важно е  той да бъде отговорен, мотивиран, амбициозен и самостоятелен.

Тема за размисъл: може ли с „би трябвало“ да започва отговора на въпроса – какво работи общинският съветник? Хората знаят какво трябва да прави един общински съветник, но не виждат резултатите. На шега или не, според някои той „прави пари“ и „хубавее“. Други смятат, че той е един общински депутат в общинския съвет. Но всички се обединяват около едно, че общинският съветник е представител на народа и би трябвало да работи в интерес на общината и по-конкретно – на жителите в града и общината.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *