Анонимки за неизплатени заплати заливат инспектори

22 сигнала са постъпили само за месец в Инспекцията по труда в Благоевград. Голяма част  от сигналите са анонимни. Оказва се, че хората продължават да се страхуват и е нормално,  обясни директорът на инспекцията инж. Славянка Симитчийска. Инспекторите отчитат увеличение на сигналите от граждани за нарушения на трудовото законодателство.

149 проверки са извършени  по сигнали за деветте месеца на годината. За същия период на 2018 година те са 105. „Все още получаваме анонимни сигнали, които въпреки това проверяваме и почти винаги се оказват верни“, каза инж. Симитчийска. Най-често жалбите до инспекцията са за неизплатени заплати, обезщетения за платен отпуск и неизплатени командировки.

Добрата новина е, че земеделските стопани все по-често се възползват от възможността да наемат работници на еднодневни трудови договори и от началото на годината досега подписаните такива са 3031, с 561 повече от същия период на миналата година.

24 искания за назначаване на работа на непълнолетни лица са издадени от Инспекцията по труда в Благоевград през септември. Над 90% от учениците, които работят, са сервитьори и бармани. Отпаднало и изискването да представят бележка от училището и много от тях работят по 2 до 4 часа и в почивните дни.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *