Местим часовника, не проспивайте изборите!

Пак ще местим стрелките. Ходът на стрелките, през есента, е назад. Точно в 4 през нощта, ще стане 3. И това – точно в изборния ден. В неделя гласуваме за местна власт. На вашия глас разчитат… почти безброй кандидати. Рекордно много са кандидатите за всички, навсякъде по общини тази година. И стискат палци да не проспите изборния ден.

В 4:00 часа в полунощ  ще увеличим времето за сън с един час. Ще трябва и да станем по-рано, но да му мислят ангажираните с изборния ден по секционни комисии. Не за първи път смяната на времето се пада точно в изборен ден. И в такива случаи винаги е имало успали се и позакъснели членове на СИК. Комисиите за гласуване трябва да отворят точно в 7.00 сутринта. Изборният ден започва в 7.00 и продължава до 20.00 часа. С опция за удължаване, ако има чакащи на опашка. Ако се случи да има такива, чакащи на опашка, едва ли ще са успали се заради смяната на времето. Струпването на избиратели пред изборните секции в последния момент се случва по други причини.

И така: съобразете деня си с промененото часово време. Стрелки на часовник едва ли ще местите, защото смарт-устройствата вече правят всичко това.

И гласувайте! Дори и да не сте от първите, които пускат своята бюлетина в урната го направете по-късно през деня. Направете своя избор, като пуснете бюлетини за кмет на община, бюлетина за общински съветници и бюлетина за кмет на кметство.

За времето и стрелките:

Още през есента на 2018 година се проведе дискусия с предложение за местенето на стрелките да е последно през 2019 година. Всяка държава в Европейския съюз да избере до март месец с кое астрономическо часово време предпочита да остане – със зимно или лятно часово време. Страните членки на Европейския съюз не подкрепиха предложението. И си остана постарому. Местим часовника, както до сега – по лятно и по зимно часово време.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *