Туршията по изборно време

Слага ли се кисело зеле при 25 градуса и още повече в изборен ден? Вяла е търговията  на кооперативния пазар в Благоевград, така както и  изборният ден, смятат  търговците на  зеле. Но казват, че винаги гласуват. Защото искат по-добри условия на пазара, искат да има работа и повече пари за младите майки. За това са гласували и днес. Някои от тях ще отидат до урните по-късно.

А те са там, от сутрин до вечер, дойде ли октомври, натрупали камарите със зеле. И въпреки, че днес почти няма клиенти, продавачите на зеле са там. „В пек и студ сме тук, а нямаме елементарни условия, дори и тоалетна. Плащаме по 250 лева на месец за мястото и какво получаваме в замяна?“, пита търговката Мая Лещанска.  Въпреки това тя гласува с надеждата, че нещата трябва да се променят.

А тази година с 10 стотинки по-скъпо е зелето на пазара.  Вредителите по зелето като зелева нощенка и листна въшка са го оскъпили, тъй като се налагало да се пръска няколко пъти.

И се  надпреварват да казват тайни рецепти за вкусно кисело зеле. „На 10 литра вода се слага 400 грама сол, зелките се обръщат с кочана нагоре, реже се на кръст с ножа и се редят в бидона. Залива се с вода и после трябва да се преточва”, даде своята рецепта производителката Мая Лещанска. Най-доброто зеле за туршия за нея е мелезитото или т. нар. лилавото зеле , тъй като то е най-крехко и става най-бързо, докато бялото зеле има малко по-дебел кочан.

Друг продавач пък казва, че тайната е в  хряна. Смята още, че  не е демоде да се прави зимнина.  Даже май става все по-модерно, защото е по-здравословно.

Нека купувачите да не се бавят със закупуването на зелето с успокоението, че има време, тъй като накрая няма да остане и ще посрещнат зимата без туршия, предупреждават продавачите.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *