Залезът и зората в новия Общински съвет

Новите лица в общински съвет Благоевград. Има ги. Колко и кои са? Достатъчно да актуализират състава на местния парламент. До глас пресметнаха вота ни в бюлетините, разпределиха и мандатите, пренаредиха с преференциите…

Ето ги сигурните нови и със сигурност бившите:

Нови са всички с новото, изненадващо партийно присъствие в ОбС Благевград – Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов от ДПС. До сега партията на малцинствата не е имала представители в общинския съвет в Благоевград.

Място за общински съвет, по право като водач на листата, заема Атанас Камбитов от квотата на ГЕРБ. ГЕРБ ще имат шестима съветници, впечатление с преференциален вот направиха синът на бизнесмена Иван Чапов, Кирил; Давид Петров, Ивайло Златанов и Йордан Андонов, но са им недостатъчни за прескачане на 7%-праг за пренареждане в листата.

Анна Мазурска и Венцислав Калайджиев са новите мандати от листата на Радослав Тасков. Като общински съветници продължават Тасков, д-р Владимир Таковски, Антоанета Гелишева и Гергана Муртова. Всички с мандат за общински съветник са с преференциален вот.

Нови от БСП са бившият полицейски шеф, лидер на столетницата Любен Милев, нов-стар е Бисер Стойчев, който направи шеметно пренареждане на листата на социалистите, от последното място бие всички с 351 преференции. Той е нов в състава на ОбС, след кратка пауза. Този мандат почива по молба на съпартийката си Злата Ризова, на която кавалерски отстъпи място през 2015 година, пак спечелил с преференции. С преференции от БСП влиза и Иван Станчев, който от 40-то отива на трето място. С битка с преференции в общински съвет остава и социалистката Гергана Янчева. Тя си запазва четвъртото място в листата с 296 предеренции. Нов в общински съвет е депутатският брат Валентин Бошкилов. Той също изскача  с преференция от 12-то място напред, но не прескача  7 % бариера  за пренареждане в листата.

Мирослав Чолев е новият партиен другар в ОбС на досегашния Калоян Ханджийски от ДСБ. Той измести с преференция даже и Румяна Кръстева. Досегашен съветник с преференциален вот.

Изненадващо от политическата сцена слиза дългогодишният съветник Димитър Урдев. От листата с най-резултатни преференции в общински съвет продължават Васил Миладинов и сменилите политическата принадлежност Георги Корчев и Рашко Динков. Новото попълнение в ОбС е Валентина Шаркова.

Емил Христов и Соня Ставрева са новите, които влизат в ОбС с Андон Тодоров и Цветозар Балабанов от Зелените.

Валери Манов, мигрирал бивш съветник от Симитли е нов в състава на ОбС Благоевград, той би Злата Ризова с 9 гласа и преференциално я измести от съветническото й място, което заема вече 3 мандата. Манов ще споделя политиката на Албина Анева, която захваща пети мандат в общинския съвет.

Иван Ризов се завръща в ОбС Благоевград след два мандата пауза, той влиза с още едно ново лице от ВМРО – Мария Гошева.

Тези избори бяха залезът на политическата кариера на още един – Владимир Елезов, на няколко пъти неуспяващ кандидат кмет, с три мандата в ОбС. Сега с преференции го изместиха даже от лидерското място, тринадесетият в листата Павлин Янкулски влиза с най-заклетия фен на Пирин Кирил Ваклинов, вече с опит и като общински съветник.

Чисто нови за благоевградската политика лица са новоизбраните от БЗНС – Любомира Хамбарджийска, съпруга на Иван Хамбарджийски-Брндо и Благовест Стоицов.

Най-възрастният общински съветник досега, Христо Ковачки оцеля и на тези избори в политиката. Влиза сам.

Глас народен и Съюз свободни демократи освежават състава на ОбС с по един чисто нов за политическата сцена в Благоевград съветник – Теодор Велчев и Георги Иванов. Последният намери място в предизборната кампания с т.нар. „азбучна“ листа.

Много не успяха – някои изненадващо, други не. Кандидатите бяха 463, местата 41. 422-ма останаха отвън.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *