Какво трябва да знаем, преди да посетим нотариус?

 

На въпросът: какво трябва да подготвим, и като документи, и като сума, която да покрие таксите, отговорът ще откриете именно в настоящата статия.

При закупуване на нов лек автомобил, например, без да изповядате сделката при нотариус, няма ка да стане, освен ако не бъдете опълномощен, чрез генерално пълномощно.Покупката на недвижим, или пък движим имот е изключително важна и трябва да се внимава много. Неосъщестяването й според изискванията на закона създава опасност не само за бъдещата собственост, но и това да не бъде осъществена коректно сделката. Едни от най-полезните документи, които ще трябва да подготвите, ако приемем, че Ви предстои сделка с превозно средство, са:

Полезни документи:

  • Договор за покупко-продажба на МПС
  • Пакет с всички необходими документи за покупко-продажба на МПС
  • Пълномощно за продажба на МПС
  • Договор за дарение на МПС

Заплащане на данък. Ако преди години можехте да осъществите сделка с МПС, без да платите данък, то днес, през 2019 година, това няма как да се случи, тъй като системите на отделните институции са навързани и синхронизирани.

При придобиване на МПС заплащам местен данък в размер на % от продажната цена или застрахователната стойност на МПС, в зависимост от това коя е по-висока.  Важно е да добавим, че при закупуване на нов автомобил имате определено време, в което трябва да впишете МПС-то в съответната община, а данък следва да заплатите през следващата година. Всяка община определя цената на данъците, но те навсякъде, в цялата страна са сходни. Друго важно нещо е да кажем, че съществуват онлайн калкулатори, от които можете да направите прдеварителна справка и да знаете колко ще трябва да заплатите за съответното населено място.

В обобщение на написаното можем да кажем, че нотариусът, който ще изберете за сделката трябва да е вписан в Съвета на нотариусите, както и да има отделен номер, който лесно да проверите. Пишем всичко това, защото през годините в по-големите градове не липсваха случаи на злоупотреба с мними нотариуси.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *