Колко дигитален е Благоевград

Табла по спирките, за да се вижда кога ще дойде автобусът. Навигация, която ни показва  най-близкото паркомясто, електромобили и електроавтобуси.  Това са някои от факторите за дигитален град, които бяха представени на среща в Благоевград.  Ученици от гимназиите и студенти от  специалност „Туризъм“ чуха как Благоевград ще се превърне в умен град на бъдещето и как високите технологии стават неизменна част от обществото ни.

Това обаче няма да стане толкова скоростно, колкото се развиват високите технологии. Но въпреки това  Благоевград  се оказва един от първите дигитални градове в България. Той е първият град в страната, в който е внедрена модерна система за видеонаблюдение и контрол. Другите модули за дигитален Благоевград са умно управление, енергоефективност, околна среда, интелигентни сгради, WI FI публични зони, като първите стъпки в тази посока са направени. Ще бъде изграден и дигитален хъб.

Дигиталният  хъб ще бъде в помощ както на учениците и местната администрация, така и на бизнеса. Изготвени са проекти в сферата на мобилността, сигурността, енергията, дигиталното образование, които активно включват информационните технологии.

Технологичният център ще предоставя безплатно голям обем от услуги в сферата на информационните технологии, сред които  обучения, сертифициране, развитие на софтуер, работа със софтуерни платформи и управление на дигитални проекти.

Проектът  за изграждането на Дигитален хъб беше представен от компания „Лийдвижън“  с подкрепата на Община Благоевград и Областна администрация – Благоевград.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *