Видяхме пишеща машина с букви от глаголицата и плочи от 70-те за юбилей на читалище

Едно читалище, стожер на българщината и традициите, чества своята 85 – годишнина. Това е Народно читалище  „Иван Чаушки 1934 “ в благоевградското село  Логодаж. Песни, танци, изложби съпътстваха празника в навечерието на Деня на народните будители.

За селото е гордост, че читалището е съхранено и развива такава дейност толкова години, а самодейците му, не само, че не пропускат фестивал, но и печелят десетки награди.

Ретро- изложба на читалищни аксесоари – пишеща машина, в която има букви от глаголицата,  стара квитанционна книга от 60-те години, перфоратори, тежащи килограми, възхитиха присъстващите. За начало пуснаха грамофон с дългосвирещи плочи от 70-те години със стихове на Ботев.   А плочата безотказно никъде не засече, с чист звук, хвали се секретарят на читалището Дафинка Бойчева.

Млади художници от Благоевград подредиха изложба „Традиции, творчество, красота“, посветена на годишнината.  Живопис, пластики от дърво, над 40 елемента бяха включени в изложбата.  В празничната програма се включиха самодейците от читалището, танцова група „Магия“ от Благоевград с ръководител Ива Атанасова.

И днес въпреки трудностите екипът на читалището прави всичко възможно, за да се запазят и предадат посланията на следващите поколения.

Както подобава на такъв празник, вместо торта имаше красива питка с обозначените цифри, която раздадоха за здраве и успехи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *