Химнът на будителите огласи Благоевград (видео)

Обществеността на Благоевград поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев за Деня на народните будители.  Химните на  България и на народните будители огласиха центъра.

Пред будителите се поклониха заместник-кметът на Община Благоевград Христина Шопова, д-р Кирил Алексиев,  директор на Регионален исторически музей, учители, ученици и граждани.

Ученици  припомниха имената на част от народните будители, сред които Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, св. Иван Рилски, Христо Ботев, Васил Левски, Гоце Делчев, Ичко Бойчев и много други, посветили целия си живот и дело на България. Прозвучаха и култови български стихотворения.

Днес отдаваме почит на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Един празник изключително важен, защото най-важно е знанието.

Церемонията продължи с изложба в Историческия музей. По случай празника бяха изложени произведения, свързани с българското. Подсетиха ни, че празнуването на големи победи и материални придобивки е временно, а наистина съществени са знанието и празникът на духа.

 
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *