Архангелова задушница в ден за размисъл

Задушница, Ден за размисъл. Винаги, не само предизборно. Само че днес е и  предизборният  ден за размисъл. Ден за размисъл преди балотажа на местните избори.  Дано поне днес, когато отдаваме почит към паметта на загиналите ни близки, помислим и за човешките ценности (какво беше това?) , които така липсват по време на избори, а и не само, в последните години.

Днес е Архангелова задушница, която се отбелязва винаги в съботата преди големия църковен празник на Свети Архангел Михаил – на 8 ноември.

На този ден се отдава почит на паметта на мъртвите. Архангелова задушница се нарича ще „Рангелова задушница“, „Голяма задушница“, „Мъжка задушница“.

По традиция на гробищата се прави помен за починалите, като се раздава хляб, жито, вино, бонбони, плодове, месо на близки, но и непознати.

А в деня за размисъл е забранена предизборната агитация, включително в медиите. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени законно.

Днес не се разрешава и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *