Швейцарски орган звучи в реновираната камерна зала на ЮЗУ

С реновирана камерна зала и две нови студия разполагат  студентите в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Едното е телевизионно студио,  другото е звукозаписно студио по последна мода на техниката, а камерната зала е със страхотна акустика.

Меценатът Камен Кенов – внукът на първия директор на ансамбъл „Родопа“, дари швейцарски орган  на камерната зала. Югозападният университет е третата такава институция, която има подобен орган.  Инструментът е в безупречно състояние, а реалната му цена надвишава 100 000 евро. Друго дарение от него е и Royal Bechstein. Цената на пианото е около 60 000 евро, а от факултета по изкуства са покрили само транспортните разходи.

Акустиката в залата е на изключително високо ниво, а това най-трудно се постига, разказва ръководителят на катедра „Музика“ в ЮЗУ проф. Йордан Гошев. Интериорът й също не отстъпва по нищо на най-модерните камерни зали. Освен чудесната акустика разполага и със скрити възможности – големият паркинг на ЮЗУ, кафенето, което при уговорка може да работи извънредно. Това е допълнителен плюс за камерната зала, в която могат да се организират вечерни концерти,  похвали се Стефан Далчев, преподавател в университета. Той е органист, но в свободното си време свири на пиано и чембало.

Модерните студия са по предварителен проект със звукоизолации и възможно най-съвременната техника, за да могат студентите да бъдат подготвени в бъдещата си дейност. Освен тези две модерни студия и камерната зала има и открита лаборатория по културен туризъм.

Проф. Гошев ни покани и на театрални вечери, които стартират на 04. ноември и до 08. всяка вечер ще има по едно или две представления в новия театър на университета. Ще присъстват представители на НАТФИЗ, „Любен Гройс“, театрална школа „Ер малък“ и разбира се студенти от ЮЗУ.

За Факултета по изкуствата, очаквайте още от интервюто с проф. Гошев.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *