Китайци друснаха хорце на българска сватба в ЮЗУ (видео)

Смаяхме китайците с български традиции, обичаи и хора в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Студентите, които се обучават по програма Еразъм+, се запознаха с българските ритуали. А за тази цел дойдоха чак от село Мосомище – мъжката група „Войводите“ и Женската фолклорна група от Симитли.

Симитличани пресъздадоха ритуала сватба, а китайците видяха как младоженците целуват ръката на майката. След това приятелки на свекървата честитиха на младото семейство. И последва поздрав за младото семейство, както повелява традицията.

А посрещането на гостите става с питка с мед и сол. Така посрещнаха и всички гости.
И с меден глас запяха от женската певческа група Симитли. Песните, които докоснаха душата на цялата публика са автентични български народни песни за района.

А на сватба без хоро не може. „Войводите“ пяха и българско хоро се виеше. Дори и китайските студенти не издържаха на българските ритми и се хванаха на кръшно българско хоро. Пресъздаването на ритуала сватба беше интересно както за студентите от Еразъм+, така и за всички присъстващи в залата. Да се върнеш години назад във времето и да видиш обичаите и традициите е нещо, което не всеки е виждал.

Събитието се организира доброволно от Елена Ангелова и Кристиян Ковачев, катедра „Изкуство“. „Искахме да направим един празник за студентите по Еразъм+, в нашия  университет има много студенти, които се обучават по тази програма. За това искахме да ги запознаем с българската култура и с българските автентични народни песни“, уточни организаторката Елена Ангелова. За нея чуждестранните студенти боготворят българската народна музика, особено китайците. Освен от Китай, има студенти от Турция, Италия, Франция и др.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *