Храната, природата и традициите връщат китайските студенти в Благоевград

Изключително интересно е да чуеш българска реч от китайска уста.  Това почувствахме на срещата – концерт „народни песни за Еразъм“ със студенти от Китай в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Чуждестранните студенти споделиха, че любимите им български храни са кебапЦе и баница.

Студентите очевидно бяха много развълнувани от събитието и проявиха голям интерес към нашето богатство – българската народна музика.

Китайската и българската култура са два различни свята и това за чуждестранните студенти е нещо ново, но го посрещат с отворени сърца. Интересни са им цветовете по народните ни носии. В техните традиционни облекла също присъстват пъстрите цветове, но белият цвят липсва, защото е траурен.

Българската култура и природните забележителности са най-интересни за тях, защото са коренно различни от китайските. Както знаете, на хорото трябва да се хванат всички – изключение не направиха и студентите от Китай. Хванаха се на хорото и радостта се четеше по лицата им. За тях беше голяма чест да вземат участие в българските традиции и обичаи. Признават че се записват за програмата Еразъм + , за да могат да видят България отново.

Те са в България по програма Еразъм+, която е с продължителност 8 месеца. Успяхме да се срещнем с тях в последната седмица от престоя им в България. Те са останали с много добри впечатления от нашата природа, култура и гостоприемство. Личеше си по израженията им и ентусиазмa, с който гледаха програмата.

Студентите от Китай си тръгват с интересни преживявания от толкова пъстрата България, напълнили душите и сърцата си с малка част от нашата богата култура.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *