Изпитват учениците от Второ ОУ в облака

Второ ОУ  „Димитър Благоев“ в Благоевград е иновативно училище от тази учебна година. То предлага уеб-базирано изпитване в облачната платформа на Microsoft office 365. В нея учениците ще могат да попълват тестове, дори и от вкъщи. Тази година за учениците от шести клас такова изпитване ще се проведе само по човекът и природата, а второкласниците ще развиват теми по околен свят, разкри директорът на училището Милена Ковачева. След това постепенно ще се включват и други предмети като постепенно всички от тях ще преминат в такава форма на обучение. За първата година от проекта има учител по информационни технологии, човекът и природата и един начален учител.

Другата иновация е проектно базираното обучение. Това означава, че учениците сами трябва да правят проекти по конкретна тема. Обучението дава възможност на учениците да намерят свой подход за разбиране на учебното съдържание. Използването му ще даде възможност те да работят сами в по-продължителен период от време, да бъдат по-самостоятелни и подготвени за реалния живот.

Като основно предизвикателство за училището е, че няма стандартизирани тестове и учителите ще трябва сами да ги създадат. Учениците трябва да свикнат да работят в такава среда, което им е трудно за сега.

Пред учителите стои и предизвикателството да работят с Microsoft office 365. За някои от тестовете ще трябва да се скриват въпросите за определено време, което изисква допълнителни умения. А самото  уеб изпитване е по-удобно за учителите, защото системата изчислява верните отговори.

Тази година са включени една паралелка от втори и една от шести клас, а догодина ще бъде включена една паралелка от трети и една от седми клас. Проектът е с продължителност от 4 години, като се очаква в учебна 2022 – 2023 година да има по една паралелка от всеки випуск.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *