Да печелиш там, където мечките се разхождат като бездомни кучета

Мечки, ходещи из центъра на града. Това е едно от предизвикателствата, които Александър  срещнал по време на студентската бригада през миналата година в Аляска. Такива емоции от бригада и толкова много приятели от целия свят, не се намират навсякъде. „Всеки, докато е студент трябва да усети това преживяване, заслужава си!“, разказа Александър. Той е студент четвърти курс в Югозападен университет „Неофит Рилски“. За втори път ходи на бригада. Това лято също  бил в столицата на Аляска – Джуно. Избрал да отиде на бригада, защото много приятели му казали, че си заслужава. Също така искал да подобри нивото на английския си език,  да се запознае с нови хора, различни култури и научаване на повече неща за тях.

Предизвикателство пред което се изправил още със самото кацане – подаване на документи за номер, с който след това се започва работа. Обикновено срокът за получаване  е 2 седмици, при него станало на 2-рия месец. И започнал само на една работа по 5-6 часа на ден, което за Щатите не е нормално.

Това лято на бригадата всичко било наред. Вече не е новак. Работил на три места. Едната му работа била супервайзер в хотел, а другите две в кухня. Но е много доволен и говори за това, като за едно приятно изживяване. Той призна, че изискванията от страна на работодателите са почти едни и същи. Основните са – добро ниво на английски, отговорност и лоялност към персонала. А за кандидатстване на добра позиция – като готвач, супервайзер, мениджър или сервитьор, трябва да имаш опит в тази сфера, отлични умения за комуникация, лидерски качества и поддържане на положителен и професионален подход с клиенти. Заплащането му  било по-високо от тук, но уточни, че и животът там е по-скъп.

Смята, че всичко, което е натрупал като опит там, може да се приложи и в страната ни. Би било добре да приложим на практика наученото там, при започване на работа и в родината.

Впечатлението му от хората в Америка е, че са много любезни и приятелски настроени. Усеща се, че си на по-различно място. Но празниците им са много по-малко, отколкото нашите. Както в хората, така и в храната има разлика. Приготвянето на храната е много различно. Почти във всичко слагат захар (прекалено много).

И тъй като е човек авантюрист, както самият той се определя, не може да каже категорично къде му е харесало повече.  Всяко място си има свои плюсове и минуси.  Аляска – мирно, спокойно, чист въздух, гори, ледници, малки градове – уникалност. В края на бригадата  бил на екскурзия в Маями, където водят „по-спокоен“ живот, прекалено много хора, „чист въздух“, латино партита – забавление.

Би се върнал отново на бригада, за трети път. Всяка една промяна, помага на човек да се надгражда във всички посоки от живота си.

Спомени, които няма да забрави за цял живот, със страхотни преживявания и безценен опит, който не се трупа навсякъде.

 

Автор Мартина ХристоваВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *