Подмяната на депутат в парламента обърка старта на делото за изборите в Петрич

Делото за изборите в Петрич се отложи, тъй като не беше призован новият общински съветник Георги Стоилков. Той  ще смени Стоян Божинов, който заема мястото в парламента на депутата, вече кмет на Сандански Атанас Стоянов.  Решението обаче за заличаване от списъка на избраните за общински  съветници на Стоян Божинов е взето в последния момент от Общинска избирателна комисия Петрич, а именно  в 17:35 снощи.

По силата на решението на ОИК Петрич, съдът заличи като заинтересована страна по делото Стоян Божинов и конституира като такъв Георги Стоилков. В качеството си на страна по делото, Стоилков трябва да бъде призован и запознат с преписката по делото по законоустановения ред.

Делото ще се гледа в открито съдебно заседание, насрочено за 18.ноември 2019 година от 15:00 часа. На първото заседание в съдебна зала се явиха всички жалбоподатели, както и трима от новоизбраните за общински съветници по силата на оспореното решение на ОИК, като заинтересовани страни.

Жалби против решение № 177-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Петрич за обявяване на избрани за общински съветници в община Петрич в Административен съд – Благоевград  постъпиха от Туфчо Сандъкчиев, кандидат за общински съветник от ПП ССД, Борис Лазаров – кандидат за общински съветник от ПП ВМРО, Васил Божанин – кандидат за общински съветник от ПП СДС, Георги Ичконов, кандидат за общински съветник от ПП Българска нова демокрация, Янко Стоянов – кандидат за общински съветник от ПП ГЕБР и Любомир Георгиев, кандидат за общински съветник от Местна Коалиция „БСП за България /Възраждане/“ оспориха. Доводите на жалбоподателите са за некоректно отчитане на действителни като недействителни бюлетини и оспорват истинността на протоколите на всичките 96 на брой секционни избирателни комисии на територията на община Петрич.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *