Юбилей по планинарски с противостресов еликсир

Готови да се притекат на помощ във всеки един момент.  Те са сред нас, те са едни от нас – планинските спасители. Но могат не само да спасяват, но и да се веселят. А поводът е 60-годишният юбилей на Планинска спасителна служба – отряд Сандански.

Рождениците поканили всички съседни отряди включително и тези от Смолян, Пловдив и централа София. Не пропуснали разбира се всички бивши колеги и приятели, които са им помагали и са били с тях в нужда. Около 70 човека са присъствали на юбилея, похвали се началникът  на Планинска спасителна служба –отряд Сандански Божидар Божинов.

Гостите зарадваха отряда с противостресов еликсир.

Икона за здраве и успехи в службата.

Колегите знаят колко важна за спасителите е планината. Подариха им и картина с любимото място.

Рождениците получиха и здраво въже, с което да обезопасяват себе си и нуждаещите се.

За спасителите всички подаръци са интересни и еднакво ценни, защото всички те са подарени от сърце.

Отрядът от своя страна почерпи гостуващите с вкусна и тематична торта.

А пък директорът на отряда също празнува юбилей. Още през 1994 година той се присъединява към спасителите от Сандански.

През тези 25 години откакто е в отряда, Божинов споделя, че са преживели много критични моменти. В началото са нямали дори къде да се събират. Шефът на отряда се сеща за думите на Никола Керанчев – бившият директор на спасителите, „не се ли събираме, ще се разпаднем“.

Имало е гладни години, в които са събирали по 3, по 5 лева от човек за гориво, за да се качат до Балкана. Били са много тежки времена за отряда – голяма мизерия, но с общи усилия са ги преживели. Сега нещата са значително по-добре и от към финансова страна и от към материална обезпеченост, уверява ни директорът.

Има вече и млади спасители, но не винаги е било така. Божинов си спомня за период, в който никой от младежите не е искал да кандидатства, за да стане планински спасител. Тогава той си дал сметка, че ако нещо не се промени в един момент от самосебе си, отрядът ще изчезне. Но за щастие и този момент преминал. Сега има млади, желаещи да станат спасители. Пращат ги на курсове. Нещата лека, полека започват да се оправят, уверен е Божинов.

А планината за всеки един от спасителите е начин на живот и място, без което никой от тях не може.

Очаквайте още от интервюто с началника на Планинска спасителна служба отряд Сандански Божидар Божинов .Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *