Как се спасяват 130-килограмов мъж и опърлен от мълния

Шансът да се събудиш след удар от мълния в планината е едно на милион, а  историите на спасителите са неизброими. Началникът на Планинска спасителна служба – отряд Сандански Божидар Божинов ни разказа част от тях.

Чужденец, който има имот в Банско излязъл за разходка в планината. Валял силен дъжд с гръмотевична буря. Чужденецът говорил по телефона и го ударила мълния. Изпаднал в безсъзнание и целият бил опърлен. След определено време се свестил, а шансът да се събудиш след удар от мълния е едно на милион, споделя Божинов. След това чужденецът успял да намери друг телефон, с който повикал спасителите. Той бил много опърлен и със спукано тъпанче. Когато колегите му видели опърления чужденец, го гледали все едно е извънземно. Да те удари мълния, да се свестиш и след това да се движиш, е нещо уникално. Със сигурност не се среща всеки ден, че дори и веднъж в живота.

Планината е огромна, разстоянията са огромни, а теренът не е щадящ. Специализиран хеликоптер за спасяване от въздуха е необходимост на всеки един спасителен отряд, призна Божинов.

Споделя, че отрядът се справя с трудните психологически моменти по време на акциите, но за тях по-тежка е физическата умора. Това е основният проблем при спасителите. Разказа за скорошна акция, при която от много стръмен склон е трябвало да извадят едър мъж на носилка, а той тежал около 130 килограма. „Беше наистина тежко“. Божинов благодари и на пожарникарите, без които е нямало как да се справят.

Отрядът разполага с 14 души, което е и предвиденият максимум. Имат и двама стажанти, които до 1-2 години ще сменят по-възрастните.

На спасителите от Сандански по-често им се налага да спасяват български туристи, отколкото чуждестранни. Планината се използва за пешеходен туризъм и на това се дължи по-големият брой български туристи. Божинов даде пример с Банско – „Там има ски писти и повече чуждестранни туристи. При тях, може би по-често в беда изпадат чужди туристи, отколкото при нас“.

Проведените акции от ПСС отряд Сандански от началото на годината са 10-11. За миналата година са малко по-малко, но всеки път е различно. Като повечето от тях са през летния сезон, защото там няма ски писти. Значително по-малко хора посещават планината през зимата и  тогава инцидентите са по-редки.

Съветва туристите, отивайки в планината, да са наясно с маршрута. Добре да преценят каква екипировка им е необходима в зависимост от сезона. Въпреки екипировката и прогнозата за времето трябва да се съобразяват и със собствените си възможности. Да не се предприемат излишни рискове.

А преди дни отрядът отпразнува 60-годишен юбилей.

Очаквайте още от интервюто с с началника на Планинска спасителна служба- отряд Сандански Божидар Божинов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *