Пренасяме се в Китай със стая Конфуций

Вечер на китайската кухня,  китайската митология, бойно изкуство „Тай чи“, китайската нова година. Всичко това можем да видим в стая „Конфуций“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Идеята за стаята идва през 2013 г., когато деканът на Филологическия факултет проф. Магдалена Панайотова е поканена в Пекинския университет, заедно с колеги от различни университети. Там видяла, че в повечето университети има преподаване по китайски, а в някои университети има и създадена такава класна стая „Конфуций“. Решили да го предложат и на студенти от ЮЗУ. Преподаването започнало с външен преподавател от Китай – доброволка. И на четвъртата година, от централата в Ханбан, видели, че има интерес от страна на студенти и на граждани, и направили такава стая „Конфуций“ и в Югозападния университет.

Интерес към класната стая  има и то не само от студенти, а и от граждани, разказва проф. Панайотова. Най-традиционно, когато правят събития идват и преподаватели, които водят и децата си, за да се запознаят с част от китайската култура. Идват и много граждани. Стаята „Конфуций“ е специално направена, не е обикновена класна стая. Оборудвана е с  китайски учебници и китайски домакински принадлежности, за да може да се презентира традиционна чаена церемония, часове по готварство, има интерактивен огромен екран, така че студентите да имат връзка с интернет и да могат да се прожектират най-нови филми.

В «Конфуций» стаята се използват и традиционни китайски облекла,защото там не само се преподава китайски език, но и представят китайската култура и различни традиционни китайски пиеси. В стаята „Конфуций“, покрай всички събития идват най-различни хора, някои се запалват от едно конкретно събитие –„Тай чи“, други от представянето на китайската кухня. Ние искаме да направим популярна китайската култура, разбира се не само нея. Има франкофонски дни, има дни, които са свързани с представяне на руски събития. Опитваме се чрез културата, чрез различните послания, които имат културите по света, да привличаме студенти и да разширяваме кръгозора си, разкри проф. Панайотова.

През декември представят китайската митология и разказ за осемте безсмъртни. Във факултета работи и преподавателка от Япония. Филологическият факултет е от малкото факултети, които обучават напълно безплатно на китайски и японски език всички студенти и преподаватели, а таксата за гражданите е символична. Това е една изключителна възможност, категоричен е деканът на Филологическия факултет.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *