Учат мечето Веско да стъпва на трева, пазят го от стрес, дават му награди

Новият обитател на Парка за танцуващи мечки в Белица се учи да стъпва на трева и на почва. Веско, който е на 9 години, не разпознава външните условия. До момента той е живял в клетка, но тази седмица, излиза сред природата. Важно за него е да се успокои, да е щастлив на мястото, където се намира, защото всяка една стъпка към неговата свобода може да го уплаши. Идеята е да разпознава мястото, където е безопасно за него и да се върне там, а не панически да избяга нанякъде, разказа за Агенция БГ директорът на парка Димитър Иванов. Преди няколко дни мечето бе транспортирано от София в Белица.

Мечетата се чувстват добре, когато нещата са им познати. За това Веско е настанен в бърлога, която много прилича на предишната му. Важно за приспособяването към новото място е да го асоциират със старото, уточни Димитър Иванов. Мечките са много внимателни животни, въпреки, че са много любопитни.

От парка започват да му създават спомени с приятно изживяване. Разнообразна храна, без стрес, не трябва да се крещи, да се вика, отношението трябва да е много спокойно. Мечето все още се плаши от хората, които ходят при него, но постепенно се създава една връзка между гледачите и мечката. В парка изцяло се работи по метода на поощряването, на доброто изживяване, няма наказания, няма лоша постъпка. Ако направи нещо правилно, получава награда. Но мечето Веско няма да спи зимен сън, защото е с близо 50 кг. по-малко от нормалните за лятото. Обикновено мечките първата година много рядко заспиват зимен сън, особено когато са взети толкова късно.

Няма 100 % диагноза, а само предположения, че страда от намалена подвижност на стомашно-чревния тракт. Направени са му много изследвания, но не са открили нещо по-точно. В момента е на хапчета, които трябва да подобрят чревната перисталтика. Има и течност в коремната кухина, която не е много, но това е сигнал за някакъв проблем. Очакват и кръвни изследвания, за да могат да разберат какъв е проблемът и  да го отстранят или да намерят начин мечето да  натрупа нормалните си килограми. За момента избягват по-твърдата храна, но ще трябва да преминат и към нея, за да разберат от къде идва проблемът.

Остават още няколко дни, в които можете да посетите Парка за танцуващи мечки в Белица. На 30-ти ноември той затваря врати за посетители. Мечките са общо 23, повечето от тях вече са заспали зимен сън.

Автор Мартина ХристоваВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *