Събираме обичаи, танци и носии в дигитална библиотека

Народни обичаи, характерни танци, носии,  песни, книги и други ще бъдат събрани в дигитален център в Благоевград. Такава идея има директорът на Регионална библиотека „Димитър Талев“ –Райка Христова. Хора от цял свят да могат да видят традициите в региона. Чрез автоматизиран модул всички читалища да качват всичко, което правят. Целта е да се запази тяхната традиционна култура. Всичко това ще се качи в дигитална библиотека с център Благоевград.

Христова вече е изпратила списък до Министерството на културата за авторските права и  очаква отговор. Регионалните библиотеки се различават с отдел Краезнание, в който е събран целият материал за региона. Всички книги в този отдел са дигитализирани и ще бъдат включени в дигиталната библиотека.

Благоевградчани четат, похвали се Христова. От библиотеката правят много инициативи, чрез които привличат читатели. Хората, които четат се увеличават, по-голяма част от тях са жени. Имат и много деца читатели, които са се абонирали по платформа -учат, решават задачи и тестове. Само за един ден са се записали 947 деца. До 14- годишна възраст имат  1500 записани читатели и отделно възрастните са около 1000.

Тези обучения, тази занималня, която е направена в Регионалната библиотека, в детския отдел  директорката видяла в Холандия. Идеята й харесала и решила да я реализира и на местно ниво. Абонирали се по платформата „Уча се“, направили една красива стая с компютри и всеки ден идват деца, четат на групи или индивидуално. Готвят си уроците, такъв е принципът и в Холандия– да съчетаеш полезното с приятното.

Идеята на всяка библиотека е да си обновява фондовете. Всеки може да дари книги, но имат потребност за по-нови книги, след 2008г. Даряването може да се направи в самата библиотека. А когато тези книги ги имат, ги предлагат на другите библиотеки. Тази година имат много дарители.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *