Да направим мол, пълен със знания, като в Холандия

Културни къщи вместо обикновена библиотека. Те приличат  на мол, но са пълни със знание. По този начин изглеждат библиотеките в Холандия, коментира директорът на Регионалната библиотека в Благоевград Райка Христова. Този холандски опит иска да приложи  тя и у нас.

В тях има медицински център, кафене и др. Принципът на обслужване на самата библиотека е много различен от нашия. Но холандците са много напред и с финансите. Бюджетът на библиотеките е около 500 милиона. В тези културни къщи се правят и социални срещи. Имат и доброволци, които обучават. Това са възрастни хора, пенсионери,  които учат емигранти на езика, за да започнат работа.

От всичко, което видяла в Холандия, смята че трябва да се засили доброволчеството в страната ни. Имат електронно правителство. Тези доброволци помагат на хората да се ориентират в това правителство. Помагат им да си пускат декларации, медицински, застраховки и др. В Холандия имат интересна и добре работеща структура, уточни Христова.

Около 6 хиляди нови книги са закупени за Регионалната библиотека в Благоевград. Те са по проект от Министерството на културата. Закупените книги са по предварително изготвен списък, който е одобрен.  Включени са книги от всички области и жанрове – детска, художествена, научна литература. От министерството са отпуснали и втора сесия, при която са кандидатствали за още 20 хиляди книги.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *