Откриха чумави прасета в Симитли и Кюстендил

Открити са заразени с африканска чума диви свине в Югозапада.  Взета е  проба от отстреляно диво прасе над с. Железница, в района на „ДГС Симитли“. Пробата потвърждава, че животните са заразени с вируса АЧС. Прасето не е имало видими признаци на заболяването. Животното е загробено съгласно изискванията.

Първи случай на заболяването при диви свине е регистриран и на територията на Кюстендилска област. От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви свине, две са дали положителен резултат за наличие на вируса АЧС. Те са в района на „Държавно горско стопанство Невестино”. Едната дива свиня е отстреляна в землището на с. Четирци, а другата – край с. Страдалово, на границата с Република Северна Македония.

Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на БАБХ и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона. ЮЗДП призовава жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *