Прибират телефони при влизане във фирмата заради Фейсбук

Социалните медии са тема, която започва  да създава проблеми и има нужда от регулация, коментира националният секретар в КНСБ Огнян Атанасов в Благоевград. До този извод стигнали след срещи с работещи в различни градове, които поставили проблемите и потребностите си. Близо 75% от работещите българи не членуват в синдикати. Синдикалната организация представи в Благоевград националната кампания „Арена Работеща България“, чиято цел е да се дискутират проблемите на хората, които не са обхванати от синдикатите. Две теми се оказали важни– социалните мрежи и използването им в работно време, както и стресът на работното място.

„Не може човек да си гледа непрекъснато телефона в едно голямо предприятие и дори да не се притеснява от шефа“, смята Атанасов. Статистиката показва, че между 13 и 15 часа има най-много влизания във Фейсбук. Дори вече имало предприятия, които прибират телефоните при влизане. Има различни случаи – уволнени работници през Фейсбук, болнични, пък качва снимки от почивка, командировка, а снима нещо, което е извън работата му и т.н. Атанасов е категоричен, че няма как да се избяга от дигиталния процес, затова трябва да се намери регулация.

Стресът е другата тема, която е засегната по време на срещите. За Атанасов бърнаут трябва да бъде в списъка на професионалните заболявания. (бърнаут или „прегаряне“ е жаргонно понятие за крайно емоционално изтощение, изразяващо се най-вече по отношение на работата ни).Необходими са законодателни промени, защото над 50 % от болничните са заради стреса, а загубите на работодателите са над 150 милиона лева.Според експерта трябва да се ратифицира конвенцията от 2011 година за борба с насилието и стреса на работното място. А от КНСБ предлагат да се подписват такива споразумения. Италиански фирми имат подписани такива споразумения за стреса на работното място.

Необходимо е да има психолози на работното място, като Атанасов даде пример с Пирогов, където вече има двама психолози. За КНСБ е важно при стрес работниците да знаят към кого да се обърнат при проблем или психо-социален риск.

Битката на КНСБ също така е и срещу нощния труд,  който убива и който е причина за куп заболявания. Поне да се вдигне цената му, която сега е обидно малка – 22 ст. Също така като стресогенен фактор отчитат и извънредния труд, която трябва да бъде заплатен 100 % в празничните дни и 75 % в събота и неделя.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *