Защо от Северозапада подминават столицата заради Благоевград?

От единия край на България до другия. Благоевград е пълен със студенти от Северозападна България, които идват, за да запишат в Югозападен университет „Неофит Рилски“. „Всяка изминала година, младите хора от северозападната част се увеличават в Благоевград. В университета често срещам познати лица от Видинския край“, коментира Нина от Видин.  Оказва се, че всички те много харесват града и именно това e едно от нещата, поради които сe записали да учат тук. Подминават столицата – София, с натоварения й трафик и избират по-спокойното, но красиво място, което се доближава до родния им край. „Животът там е динамичен, градът е голям, има много развлечения, но хората, които не са свикнали на всичко това избират по-малките населени места“, уточни Нина. „Благоевград се различава от родния ми град Видин с това, че е малко по-голям, но по-развит, има доста млади хора и поле за развитие“, уточни Христина.

Впечатлени са от Благоевград, още преди да запишат. Повечето от тях решили да учат тук, защото преди това са идвали и много им харесал университетът или познати им го препоръчали. Други пък заложили на големия град, но съдбата ги довела в Благоевград „Първо кандидатствах в София, защото е по-близо до Видин, но за добро или за лошо не ме приеха в желаната от мен специалност и реших да кандидатствам в Благоевград, за което не съжалявам“, уточни Цветомир, също от Видин. Всеки от Северозапада коментира, че от курса си имал колеги от неговия край.

Впечатленията им от университета са положителни. За тях ЮЗУ дава възможност за добро обучение, много начини за изява и участия в различни събития, проекти, които са от голяма полза за учащите. Всичко това дава стимул на студентите да надграждат своите знания и умения, а най-добрите получават и  стипендии. „Университетът предлага добро теоретично и практическо обучение“, сподели Нина от Лом. Александра, също от Лом, коментира, че се радва на възможността да се учи от най-добрите  преподаватели в своите среди.

Някои завършили, на други им предстои да завършат бакалавърска или магистърска степен на обучение, но са категорични, че имат основата от университета и имат желание да се развиват по специалността, а някои от тях вече са се реализирали. Категорични са също, че искат да останат в Благоевград и да се развиват в сферата, в която са завършили.

Автор Мартина Христова

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *