И вирусите бягат щом стане дума за мед

Украинският мед, този от Латинска Америка, както и медът от Северна България подбиват пазара в Югозапада. Повечето хора купуват от него, защото е по-евтин, но разликата в качеството на меда е голяма.  Съотношението качество-цена важи в пълна сила, щом става дума за мед, увери ни Тодор, който продава на кооперативния пазар в Благоевград и от 20 години е пчелар. Въпреки това, сравнение с чужбина, българският мед е евтин. Бурканче мед от 950 гр. струва 12 лв. Клеевата тинктура пък е най-доброто средство против грип. Има 4 вида естествен антибиотик, а пчелите го събират от пъпките на дърветата.

Балканският мед е много по-богат на свойства и е по-качествен. Има коренна разлика от меда, който е от рапица и слънчоглед от този, който е от планината. Тодор Петров, уточни, че има 70 кошера в планината и произвежда два вида мед – билков и манов. Но мановият се добива на 10 години един път.

Мановият мед се добива толкова рядко, защото температурите трябва да са около 40 градуса, за да се отдели свойство от листата, което пчелите изсмукват. Мановият мед има повече минерални качества, по-гъст е и по- хубав.  Пчелите събират билковия мед по цветовете, а мановия по листата. Но, от който и вид да консумирате няма да сгрешите, защото всеки мед има полезни свойства, категоричен е пчеларят.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *