Иде Сурва!

Бабугерите от групата на Спас Тодоров, познат като Спасе Каруцата предвестиха Сурва. Десетки мераклии, сурвакари сложиха своите чанове, за да дадат старт на кукерския сезон.

Както традицията повелява от дълги години наред, на 1 декември, кукерите на Община Симитли изкарват своите чанове, за да отбележат наближаването на най-атрактивния ден в общината, а именно денят на Сурва.

Със скара, музика и много звънци, сурвакарите от Черниче отбелязаха наближаването на дългоочаквания ден – денят на Сурва.

Групата е съставена предимно от младежи, което показва, че огънят се поддържа и традицията ще се спазва още дълги години.

Кукерите на Крупник също оживиха селото, като дадоха старт на приготовленията за 1 януари.

Много младежи – наследници на кукерството, излязоха и доказаха, че Крупник е жив и традицията ще бъде продължавана още години наред. Най-малките последователи на традицията за кукерството са най-голямата гордост на бащи и дядовци, те с ентусиазъм обикаляха огъня и прогонваха злите сили.

Звукът на десетки хлопки и чанове припомни, че се готви Сурва.

Злите духове започват да се прогонват още от 1 декември, та чак до първи януари, когато кукерите са най- голямата атракция в община Симитли.

Сурвакарите запалиха големи огньове, направиха скари и вкусни мезета, сложиха звънците и цяла вечер ги раздрънкваха.

Десетки чанове озвучиха и квартал Ораново за началото на кукерския сезон. Много сурвакари – малки и големи, заедно отбелязаха наближаването на Сурва.

Със звукът на десетки чанове, злите духове започват да се прогонват още от 1 декември, та чак до първи януари, когато кукерите са най-голямата атракция в община Симитли.

Сурвакарите запалиха скарите и направиха вкусни мезета, сложиха звънците и с музика цяла вечер предвестяваха Сурва.

Години наред 1 декември се превръща в празник за кукерите на квартал Ораново. Всички мераклий излизат, палят скари, приготвят вкусни мезета, слагат чановете си и викат музика, за да дадат старт на приготовленията за първия ден от новата година, за 1 януари, за Сурва.

В Ораново, заедно, малки и големи поддържат традицията жива и я продължават дълги години наред. Тя повелява всички кукери да изпълняват този ритуал на 1 декември, с който напомнят, че вече е зима и Сурва наближава.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *