Ентусиасти: Извадиха на пазара шаран от язовир „Стойковци“ за 7,80 лв.

Пресен шаран за 7,80 лв.  извадиха на благоевградския пазар ден преди Никулден. Ловен е от язовир „Стойковци“ край благоевградското село Логодаж. Търговците хвалеха стоката си пред любопитните минувачи, че рибата е перфектна, прясна. Само че благоевградчани се подсмихваха скептично, като казваха ,че  в големите търговски вериги могат да намерят риба и на по-добра цена. „Такава риба няма да намерите там,  тъй като върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. В големите вериги рибата е с обилна слуз, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла дълго време и не е българска“, обясняваше им продавачът.

А от Агенцията по храните дадоха и други съвети за прясна риба:  ако люспите са блестящи, плътно залепени за тялото, хрилете трябва да са с розово-червен цвят, очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Преди години на пазара в Благоевград се продаваше много повече риба. Откакто обаче затвориха рибарника,  прясната риба взе да става кът, смятат благоевградчани, като си припомнят бидоните с щъкащи шарани и амури.

Риба може да се намери също и в рибарския магазин на пазара, като цените започват от 5 лева за шаран, пъстърва за около 10 лева и скумрия от 5,50 до 10 лева.

А инспекторите проверяват за Никулден. Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване със законодателството за храните. Най-важният акцент ще бъде качеството и безопасността на предлаганата риба и рибните продукти. Показателите са, че рибата, като се постави на длан, не увисва и има гладки люспи. Те са важен критерий. Трябва да са блестящи и плътно прилепнали до тялото, кожата да е с естествен цвят.

При замразената риба обаче не може да се направи обстойна проверка. Тя трябва да се размрази. Разчита се на потребителите, ако попаднат на размразен продукт, който не отговаря на показателите, да сигнализират.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *