Рила сложи в малкия си джоб общините в Югозапада с приз от Берлин

Община Рила е наградена в тазгодишния конкурс „Иновации в политиката“  с проект за туристи с увреждания.

На официална гала церемония в Берлин бяха обявени победителите на тазгодишните награди, организирани от Института за иновации в политиката. За първи път България и български проект е сред осемте победители на международния конкурс от основаването на наградите преди три години.

Община Рила е големият победител в категория „Цивилизация“ с проекта „Достъпен туризъм за всички“, създаден по идея на кмета на общината – Георги Кабзималски и зам.-кмета Лазар Чавков. Проектът им впечатли международно жури от над 1067 граждани от цяла Европа с иновативната услуга, която предлагат на хора с увреждания да им се предостави възможност да обикалят туристически пътеки с помощта на безплатни асистент-екскурзоводи, които са икономически неактивни лица и специално обучени да бъдат асистенти на туристи с увреждания.

С тази победа, България доказа своята ключова роля в големия международен конкурс, в който имахме рекорден брой от 7 финалиста. Нашите проекти се бориха с 80 избрани от цяла Европа инициативи, които впечатляват със смелите си решения и иновативни практики. Голямата победа за България с проекта на община Рила е послание към целия политически и обществен живот у нас, че в България имаме добри примери за проекти, които впечатляват цяла Европа със своята креативност, смели решения и обществен принос.

Останалите български финалисти са Донка Михайлова – кмет на община Троян с проекта „Здравословно хранене в детските ясли и градини“, Калин Каменов – кмет на община Враца с проекта „Умна библиотека“, Йордан Йорданов – кмет на община Добрич със съвместния проект на общината и фондация „Св. Николай Чудотворец“ – „Чудната градина“, Ивелина Атанасова с проекта на фондация „Дигиталните деца“ – DigitalKidZ® STE(А)M Клуб и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с проекта „Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието“.

На церемонията в Берлин присъстваха над 550 гости сред които видни политически, обществени личности и журналисти от цяла Европа.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *