Когато 1000 километра не пречат на мечтите ти

Възможно ли е желаната професия да те изпрати на 1000 километра от родното място?

Такава е историята на амбициозната украинка Алина. Тя учи мода в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и вече е четвърти курс. А защо мода? Желанието й да се занимава с моден дизайн се зародило още от ранно детство. Когато била малка, майка й работела в магазин за скъпи женски дрехи. Тогава Алина осъзнала, че иска да бъде дизайнер, но родителите й не одобрили това нейно желание – „Модата може да е хоби, но не и професия“. Препоръчали й да кандидатства икономика. Така и направила, но освен за икономика, подала документи и за мечтаната професия – мода.  Съдбата се усмихнала на младата украинка и я приели по първото й желание – мода в Югозападния университет.

Модата за Алина е всичко. Тя не се ръководи сляпо от модните тенденции, а разчита на вътрешния си глас. Това от своя страна е най-красноречивият знак, че си се насочил в правилна посока. Тя сама преценява кое с какво да комбинира, кой детайл да премахне, и какво да добави. Стилистиката й се отдава и допълни, че може да се комбинират тениска и панталон, които да струват по 10 лева, а крайният резултат да бъде зашеметяващ.

Тя родом е от крайморския украински град Одеса, който е на 1000 километра от Благоевград. Първоначалното й впечатление от България и по-конкретно Благоевград са планините. Покрай морето всичко е равно, а тук планините са величествени.

Амбициозната украинка не спира само с дизайна. Тя активно участва в ревюта като модел. Късметът й се усмихнал, защото се запознала с много известна българска дизайнерка, която й предложила работа като модел.

А какво се случва зад кулисите на едно модно ревю? „Хаос, пълен хаос!“, разкри Алина. Спокойствието, което демонстрират моделите на подиума е само привидно. Зад сцената е пълна лудница за красивите момичета. Украинката уточни, че в повечето случаи се налага да смени 5 тоалета за отрицателно време. Трудностите при едно такова ревю са в организацията. Ако няма гримьори и хора, които да помагат със смяната на тоалетите нещата се усложняват доста, смята Алина.

Алина смята, че българите се влияят твърде много от модните тенденции и повечето се обличат еднакво. Тя сравнява украинците с американците – не обръщат голямо внимание на това, което обличат.

И като един истински дизайнер, чрез облеклото си, Алина намира начин да изразява емоциите и личността си.  Признава, че понякога получава негативни коментари по отношение на стила й, но тя се е научила да се абстрахира от мнението на околните, защото не всеки разбира от мода.

Автор Цветомир БорисовВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *