Купон по студентски

Знаете ли какво празнуваме на 8-ми декември? Студентския празник, разбира се!

Това е моментът от годината, в който студентите стягат багажа и тръгват в преследване на уникални купони. А и ги намират, защото празникът е национален и всички висшисти се включват в  начинанието, наречено студентски празник. И не само настоящите, а всички, които са се докоснали до университета, защото бивши студенти няма. Самото събиране на жадните за преживявания студенти на едно място предполага незабравимо парти.

За студентите 8-ми декември е много важна дата от календара. Повечето с нетърпение чакат началото на последния месец от годината.

Чуждестранните студенти за пръв път в България се докосват до опияняващата магия на 8-ми декември. Този празник се чества само у нас и това е, може би допълнителен стимул да прииждат студенти от чужди държави.

Висшистите от Югозападния университет предпочитат да празнуват с колегите, които са и техни приятели. Купонджиите признават рецептата за незабравимо прекарване на празника – няма правилно място, а има специална компания.

Бюджетът не е от съществено значение. Някои от студентите се пошегуваха, че дори е по-добре с малко пари, за да ти останат спомени от вечерта.

Но всички от запитаните студенти се обединяват около едно – отиди на място, на което празнуват повече студенти, за да усетиш празника. Когато си сред много млади и превъзбудени хора, атмосферата и еуфорията на студентския празник те превзема.

А откъде започва всичко?

Всичко започва в далечната 1897 година, когато министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса за собствен празник на първото висше учебно заведение в България –  Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 6 години по-късно Академичният съвет на Софийския университет решава празничната дата да е 25 ноември или денят на просветителя Свети  Климент Охридски. А през 1903 година  студентите на Софийския университет отбелязват своя празник на 8-ми декември за първи път.

През годините празникът на Софийския университет се чества на различни дати, но вече като национален студентски празник 8-ми декември се счита от 1994 година насам. Тогава Съветът на ректорите взема решението датата да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти.

Честит празник, студенти!

Автор Цветомир БорисовВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *