Съдът в Благоевград в крак с времето: електронна гривна, гривна със сателитно наблюдение…

Нововъведенията в Районен и Окръжен съд показаха в  деня на отворените врати в Благоевград Видяхме станция с радиочестотен контрол, електронна гривна за глезен и гривна с проследяващо устройство за престъпници. Росица Темелкова – инспектор по пробация показа новостите, с които работят за осъществяване на контрол върху криминално проявени лица.

Тя показа гривна с кодиран радио честотен сигнал, която предава информация от крака на човек към базовата станция. Гривната е лесна за поставяна и е водоустойчива. Има сензор за разстояние за отдалеченост, показва, ако лицето напусне очертания периметър. И веднага в системата на служителите изписва, че лицето е извън обхват. Гривната регистрира различни събития – опити за отваряне, срязване и когато батерията е изтощена.  Заключва се, чрез устройство, което има инфра ред, което е и по цялата каишка. По този начин няма как да се злоупотреби с гривната, защото има сигнал през цялата гривна.

Друга подобна гривна е – гривната за сателитно наблюдение BLUtag. Поставя се на наблюдаваното лице. Необходимо е само гривната да се покаже навън, за да може тя да се свърже със сателит и гривната е активна. При сателитните гривни може да се правят различни участъци.

Базова станция Purecom е устройството за радиочестотен контрол и тя предава информация към PureMonitor.  Purecom станцията се инсталира в дома на лицето, което се следи и наблюдава. Устройството може да се използва и като телефон, има скенер за пръстови отпечатъци и дисплей, на който се показват съобщения, които са изпратени от съда или контролния център към лицето.  Ако устройството бъде преместено веднага се изпраща съобщение до съда, че има някакъв проблем. В устройството има батерия, има и карта с интернет връзка, чрез която се осъществява връзката. Има и SD карта, която записва всички действия, които са се случили. Има бутон и за спешни повиквания. Има актуален график, който се отваря на екрана и лицето разбира дали може да излиза. Има и вграден GPS сигнал, чрез който се вижда къде се намира на момента лицето – пътят, по който е минал и колко време е стоял на дадено място

А служителите имат система, на която показва всичко за следеното лицето – събития, нарушения, има и справка за проявеният. Когато има регистрирано нарушение, служителят трябва до 10 мин. да  отбележи в системата, че ще се предприемат мерки. И след това трябва да предприеме мерки за установяване на проблема. При ефективна система, която е и по евтина, човешкия фактор е сведен до минимум и няма вероятност за изкривяване на истината. За момента 6 човека наблюдават криминално проявени, чрез таблет, на който е инсталирана системата за контрол.

След това, охраната на Съдебната палата демонстрира, че, ако в чантата на човек има нож, веднага на екраните те разбират. Показаха бронежилетка, белезници и електрошоков пистолет.  Учениците, които присъстваха пробваха какво е чувството да си с белезници и с бронежилетка и повече им хареса с жилетката.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *