DCIM100MEDIADJI_0032.JPG

Томов срещу Камбитов: Рентабилно ли е Биострой да обслужва депото?

Общинската фирма „Биострой“ ще обслужва депото в Благоевград. Кметът Румен Томов е прекратил договора на софийската фирма. Той твърди, че възлагането на обществената поръчка трябва да бъде взето от петимата кметове, а не еднолично, както до момента. Припомняме, че екскметът на Благоевград Атанас Камбитов твърдеше, че не е рентабилно общинска фирма „Биострой“ да бъде оператор на регионалното депо.

Според него управлението на депото е сложен процес като има критерии, които следва да бъдат спазвани. „По-евтино ще е операторът да не е общинската фирма, а и не забравяйте, че депото е регионално. Решенията се взимат от петте общини. Община Благоевград не може сама да решава и да казва кой да е оператор на депото.  „Биострой“ ще осъществява сметосъбиране и сметоизвозването, а външният оператор  ще оперира  депото“, обясняваше на сесия  Камбитов след въпрос от съветниците защо не  общинската фирма.

Томов обаче е на друго мнение. Смята, че е редно да се дава шанс на  благоевградските фирми. Необходимо е само да се купят 4 машини. Предложението обаче трябва да мине през Общински съвет, което забавя функционирането на депото.

Преди няколко месеца в Благоевград тържествено беше открито новоизграденото регионално депо за отпадъци. То трябваше да реши все по-задълбочаващите се проблеми за общините в региона. Депото е изградено със средства от регионалния бюджет и е на стойност близо 24 млн.лв. Отговаря на всички европейски изисквания и се предвижда да поеме отпадъците на общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *